Акција Негујмо српски језик и у нашој школи

20160225_150920_Burst01

Марија Јездимировић

„Да ли си дошао с колима?“

„Не, дошао сам с другом, а возимо се колима, аутобусом, трамвајем…“

Постери са овом и сличним порукама однедавно се налазе у ходницима наше школе. Акција „Негујмо српски језик“ коју је покренула Библиотека града Београда траје већ неколико месеци. У њу су се укључиле многе познате личности: Аница Добра, Зоран Кесић, Горан Гоцић, Марчело, Љубица Арсић, Тихомир Станић  и многи други. Циљ акције јесте да се људи подстакну да воде рачуна о томе како пишу и говоре, да се подигне значај свести о неговању правилног изражавања.

На сваком плакату нека позната личност, држећи Правопис, граматику или неки други језички приручник, упућује нас на неку недоумицу или честу језичку грешку и даје објашњење како је треба исправити. Где се најчешће греши? Пише се незнам уместо не знам, ја би уместо ја бих, сво време уместо све време

Све мање се поштују језичка правилност и правопис. Често чујемо и новинаре, водитеље и друге јавне личности како греше.Са грешкама се свакодневно сусрећемо на друштвеним мрежама. Надамо се да ће ова акција помоћи да се неке од ових грешака исправе. Надамо се да ће ови постери утицати и на ученике наше школе да посвете већу пажњу учењу правописа и језичке културе.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s